Köpegi ayakustu sevip okşayın önce ,daha sonra diz çökün, köpeği ise yüzü karşı istikamete bakacak şekilde bacaklarının arasında kalacak şekilde oturmasını sağlayın. Sol eliniz ile köpeğin kulağını baş parmağınız ve orta parmağınızın tırnakları ile sıkmaya başlayın.
Köpek bir süre sonra hafifce canı yandığından ağzını açmaya başlar tam o sırada “APORT” deyip diğer elinizde bulunan tahta parçasını köpeğin ağzına vermenizle kulağını cimciklemeyi kesin. Köpek hafif bir şok geçirir böyle birşeyi hiç yaşamamıştır. Muhtemelen şöyle düşünüyordu “kulağımın acısı tahta parçasını tutunca geçiyor” “aport” kelimesi ile de bu bağlantıyı kurmuş oluyordu.
En az 8-10 kez bu işlem ard arda tekrarlandı. Artık köpek kulagına dokunulmadan da “APORT” kelimesini duyduğunda tahta parçasınına kendisi uzanıp alıyordu. Zaman zaman “almasam ne olur” dercesine almamayı denese de Josef kesinlikle taviz vermiyordu. İşlemin sonu ise “bırak” kelimesi ile bırakmaya dünden razı olan köpeğin tahta parçasını bırakması idi. Tam 10 dk sonra köpek Josef’in 2 mt uzakta eliyle tuttuğu nesneyi “aport” kelimesi ile büyük bir istekle tutup, “bırak” komutu ile bıraktığını görmek benim köpek eğitimi ile ilgili olan bilgilerimi altüst etmiş, bu konuda zihnimde adeta bir devrim yaşıyordum. O çılgın köpek adeta büyülenmişti. Komut almak için Josef’in gözünün içine bakıyordu. Hemen kısa bir bilgi alış-verişinin ardından zihnimde herşey yerli yerine oturmuştu. Zorunlu aport, köpeğin kendi isteği ve insiyatifiyle değilde, işi sahibi için görev adlederek yerine getirmesidir. bu öğretinin benim bildiğim 3 yolu vardır. ilki yazımın başında tarif ettiğim sistemdir. Bir diğer sistem son yıllarda Amerika’lıların geliştirdiği bir sistemdir ki, bir masa düzeneği üzerine köpeğin iki tırnağı arasından geçen bir ipe bağlı makara sistemidir. üçüncü yöntem ise ilk yönteme benzer. İlk yöntemin hayvan hakları konusunda denetime takılabileceği ihtimaline karşı ben size 3. yöntemi elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Bu eğitime başlayacak köpek 6 aydan küçük olmamalıdır. O yaşa kadar da kesinlikle at-getir oyunu oynatılmamalıdır. Zorunlu aport eğitiminin hazırlığı için sol yanda yürüme eğitimi ve “otur” eğitimi verilmelidir. Köpeğimizin 6 ayını doldurmuş, “otur” komutunu ve tasma ile yanıbaşınızda çekmeden gezme eğitimini nizami verdiğinizi varsayarak bundan sonra ne yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.