Köpeğinize belli saatlerde komutla tuvaletini yapmayı öğretebilirsiniz . Hareketli köpeklerde daha sık tuvalet ihtiyacı olur . İki – Dört ay arası , sabah kalkar kalkmaz , yemek yer yemez , su içer içmez ve oyun oynayarak fazla hareket eetikten hemen sonra dışarı çıkarlar . Bu yarım saat ile kırkbeş dakika sürelerle tekrarlanabilir . Dört aydan sonra yapısı itibariyle yetişkin bir köpeğe benzer ama ona bir süre daha yavru gözüyle bakmanız gerekir . Yetişkinlikte günde üç ya da beş kez dışarı çıkarlar .
Köpeğinizi eve getirmeden önce yapacağı yeri belirlemiş olmalısınız .
Komut üzerine tuvaletini yapmasını öğrenen köpekle rahat edersiniz . Köpek dikkati başka şeye takıldığı için tuvaletini ihmal edebilir ya da tuvaletini yapacağı uygun bir yer bulamaz ; dolayısıyla düzeni bozulur . Bazı köpekler sadece dolaştırmaya çıkarıldıkları zaman tuvaletini yaparlar ; bazıları ise belli bir yeri benimsemiş ve sadece oraya tuvalet yaparlar . Ama komut üzerine eğitilen bir köpek , sizin komutunuzla hareket edecektir ; tabii , onun da ihtiyacını göz önünde bulundurarak bu komutları zamanında ve etkili şekilde uygulayabilirseniz köpeğin nerede , nezaman tuvalete çıkacağını kontrol edebilirsiniz ve evde sorunsuz yaşarsınız .
Köpeğin tasmasını takıp tuvaletini yapması gereken yere götürün . Çevreyi koklamaya ve kendi etrafında dönmeye başlarsa , tuvaletini yapmaya hazırlanıyor demektir . Bu sırada ona her seferinde tatlı bir sesle bir cümlecik söyleyin . Ne dediğiniz değil aynı şeyi tekrarlamanız önemlidir . Köpeğiniz buna alıştığında , tuvaletini yapacağı yere giderken aynı cümleciği söylemeye başlayın . Kesinlikle , her seferinde tuvaletini yapacaktır .
GAZETE KAĞIDINA ALIŞTIRMA
Köpek alırken küçük bir cins tercih etmenin avantajları çoktur . Küçük bir köpeği tuvalet için dışarı çıkarmadan , tuvaletini evde bir gazete kağıdına yapmaya alıştırabilirsiniz .
Birkaç eski gazete ile biraz tel bu işi görebilir .Evde olmadığınız zamanlarda telle çevirdiğiniz alanın tabanını kat kat gazete ile kaplayın . Önce tabanın tamamına gazete yayın , giderek gazete kaplı kısmı daraltarak tel çerçeve içinde bir de yatak koyun . Köpeğiniz kağıda tuvaletini yapmaya başladığında , tel çerçevenin kapısını açık bırakın . Tuvaletini yaptıktan sonra , evde dolaşmasına izin verin Bunu bir süre denetim altında tutarak , zamanla odalara girebilme hakkını verin . İzin vermediğiniz bir odaya girmeye yeltenirse , onu tel çerçevenin içine geri koyun . Kağıdın dışına taşarak tuvaletini yapacak olursa , onu gazetenin üzerine doğru yönlendirin .
Bu eğitime alışmış olan köpekler nerede olursa olsun sadece gazete kağıtları üzerine tuvaletini yaparlar . Ama bir köpeği bu eğitimden sonra dolaştırmaya alıştırabileceğiniz gibi , tersi de mümkündür . Yani dışarda tuvaletini yapmaya alışmış bir köpeği evde gazete kağıdına alıştırabilirsiniz . Ama tek bir yol seçip kararlı hareket etmek daha doğrudur .
YEME , İÇME , TUVALETE ÇIKMA PROGRAMI
6 / 14 Hafta :
Günde 3 öğün yemek verin. Dilediği kadar su içebilir ; ancak yatmadan iki saat önce su kabını ortadan kaldırın . Köpeğinizi kafeste tutuyorsanız 1 – 1,5 saat arayla tuvalete çıkarın .
3 / 4 Ay :
Günde 2 – 3 öğün yemek verin . Aynı şekilde devam edebilirsiniz ama köpeğiniz iyi eğitilmemişse , su kabını bir kaç saat ortadan kaldırın . Köpeğin yine de en az günde beş defa su içmesi gerekir . ( Su içmesini her tuvalete çıkışının öncesine denk getirebilirsiniz ) Köpeğinizi kafeste tutuyorsanız , 4 – 8 saat arayla tuvalete çıkarın . Serbestse 45 dakika ile 3 saat arasında çıkarın .
4 / 6 Ay :
Günde 2 öğün yemek verin . Su ihtiyacını aynı şekilde karşılamaya devam edin . Köpeğinizi kafeste tutuyorsanız , 6 , 9 saat arayla tuvalete çıkarın . Serbestse 1 – 4 saat arası çıkarın .
6 Ay ve Sonrası :
Günde iki öğün yemek verin . Bir sorun olmadıkça , su içmesini tamamen serbest bırakın . Günde 3 -5 kez tuvalete çıkarın .