Herkes evcil hayvan sahibi olmak ister; ancak onlara özen ve bakım göstermezsek hem onların hemde bizim sağlığımız tehlikeye girebilir. Öncelikli olarak aşılamaların mutlaka yapılması gerekiyor ki, hem hayvanlar hem de siz sağlıklı bir yaşam sürdürebilin.
Evcil hayvan sahibi olmak, onlara sıcak, konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sağlamak demektir. Bunun da ilk adımı, aşı ile başlar. Bu aşılama yöntemlerini ise sizin değil, veteriner hekimin karar vermesi gerekiyor. Çünkü ciddi bir sağlık konusu olan aşılamada hangisinin öncelikli olması gerektiği, veteriner hekimin muayenesi sonucunda belirlenir.
Örnekle, anne sütünü almış bir yavru ile almamış yavruya, aynı aşılama programı uygulanamaz. Aşılamanın belli kuralları vardır.
“AŞI SADECE EVCİLİNİZ İÇİN DEĞİL KENDİ SAĞLIĞINIZ İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİ”
Aşılama, hem evcil hayvanı hem de evcil hayvan sahiplerini, hastalıklardan koruyor. Hayvan çiftliğinden, barınaktan, pet shoptan veya ev ortamından gelen yavrulara farklı aşılama planı yapılmalıdır. Hatta saf ırk ile melez bir yavrunun aşı programı bile aynı olmamalıdır. Viral aşı uygulamalarından önce, yavrunun parazitler yönünden temizlenmelidir. Aşılamaya başlanmadan önce, yavrunun iç parazitlerden arınmış olmalıdır.
ANNE SÜTÜNDEN AYRILDIĞI ZAMAN AŞILAMA BAŞLAMALIDIR
Yavrunun, anne sütünden ayrıldıktan hemen sonra aşılamaya başlanmasıdır, 3-4 ay sonra gidilmesi gerektiği gibi yanlış bilgiler, yavrunun hayatını tehlikeye atar
BU AŞILAMA KURALLARINA DİKKAT EDİN!
Aşılamanın genel kuralları var; ama aşı programını yönlendiren veteriner hekimdir. Aşılama, hayvanın ırkına, yaşına, cinsine göre değişiklikler gösterebilir.
Aşılanacak hayvan, en az 7 haftalık olmalı. Hayvanlar parazitlerden arındırılmış olmalı, vücut sıcaklıkları normal olmalı, aşılanacak hayvanlar stresten uzak olmalı, aşılanacak hayvanın ilerlemiş bir gebeliği olmamalı, hastalık geçirmiş hayvanlar nekahat döneminde olmamalı, iki aşılama arasındaki süre, üç haftadan az olmamalı, üç aydan küçük hayvanlar en az iki defa aşılanmalı, bundan sonra yılda bir tekrarlanmalı, hayvan sahibine, aşılanan hayvana ait bilgileri, yapılan aşıların yapılma tarihini ve etiketlerini, veteriner hekimin onayını içeren bir aşı kartı verilmelidir.