+90 554 112 84 84 egitmen@istanbulkopekegitmeni.com

Köpeğinizin Psikolojik Problemi Varmı ?

#KöpeğinizinPsikolojikProblemiVarmı?

Önce psikolojik problem kavramını açıklayalım . Köpeğin kendi doğasına ters düşen ve herhangi bir amaç taşımaksızın yapılan davranışların sebebi psikolojik problemler olabilmektedir . Bunlardan bazıları , sebebi dış faktörler olsa bile , köpeğin kendi içsel hesaplaşmalarıdır . Buna , anokraksia nervosa dediğimiz sinirsel sebeplere dayalı iştahsızlık , deprasyon , demoralizasyon ve sebepsiz kaşınmadan tutun , kuyruk yemeye kadar varan obsessif – kompulsif davranışlar örnek gösterilebilir . Bunlar genellikle insan – köpek ilişkisini doğrudan etkilemezler . Ancak bu ilişkiyi doğrudan etkileyen bozukluklar vardır ki , bunun en tipik örneği agresif ” saldırgan ” davranışlardır ve köpeğin anksiyetesi ” gerginliği ” dışarıya yönelmiştir . Bunların tamamı tedavi gerektiren psikolojik problemlerdir .

Öncelikle şu soruyu cevablandırmalıyız : Köpekte problem olarak nitelendirdiğimiz husus gerçekten köpeğin problemimi , yoksa bizim problemimiz midir ? Aslında ortaya çıkan davranış problemlerinin önemli bölümü , köpek tarafından normal olan davranışların , insanlar tarafından anormal olarak algılanmasıdır . Bizler hayvanlardan , bizim gibi hareket etmelerini ve bizim monoton hayat düzenimize uymalarını bekleriz . Tabii ki , evcilleştirmeyle birlikte köpekler de kendi yetenekleri doğrultusunda bize uymaya çalışmışlardır . Ancak , bazen bizim isteklerimiz çok abartılı olabilmektedir .

Maalesef , köpek için tamamen normal olan bir çok davranış insan – köpek ilişkisine zarar verecek boyutlardadır . Örneğin ; köpeğin evde liderlik iddiasında bulunması , köpeğin içgüdülerine ters düşmeyen , son derece normal bir davranıştır . Bu tür köpeğin insanla beraber yaşamasına olumsuz etki ettiği için , istenmeyen davranış sınıfına girer ve bunlların giderilmesinde de psikolojinin tedavi yöntemleri uygulanır .

Bazı istenmeyen davranışlar , sadece basit bir nedenden dolayı oluşmaktadır . Örneğin ; küçük bir oda içinde sürekli olarak havlayan bir köpek , geniş bahçe içine konulduğunda havlamayı bırakacaktır . Buna davranış problemi olarak nitelendirebilir miyiz ?

Örneğin ; yalnızlık endşesi diye adlandırılan problem nedeniyle , akşam eve geldiğimiz zaman bir çok kıymetli eşyamızı köpeğimiz tarafından parçalanmış olarak bulabiliriz .Köpeğin böyle davranmasının tek nedeni , gündüz vakti üst kattaki çocuğun oynadığı atariden çıkan acayip sesler gibi basit uyarıcılar dahi olabilmektedir . Köpek bu seslerden dolayı gerginleşiyor ve gerginliğini bu şekilde çözüyordur . Eğer köpeğe huzurlu bir ortam sağlayamamışsak ve köpek korkusundan dolayı bu tür davranışlarda bulunuyorsa , bu davranışı ” anormal ” diye nitelendirmeden evvel biraz düşünmemiz gerekmiyor mu ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

Hemen Arayın