Köpek ve kedilerin %85’inden fazlası en fazla 4 yaşına geldiklerinde bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle diş eti problemlerine yakalanmaktalar.En fazla görülen problemler diş taşları (tartar) ve diş eti iltahabı (gingivitis)tir.
– Diş Taşı Temizliği Ne sıklıkla yapılmalı ?
Peridontal hastalıktan korunma ve tedavi mümkündür. Profesyonel veteriner hekim kontrolü ve evde iyi bir bakım ile petinizin ağız sağlığı kolaylıkla sağlanabilir. Çok az kedi ve köpek bu bakımlardan faydalanabilmektedir. Bunu değiştirmek sizin elinizde. Ayrıca unutmayın; siz ve çocuklarınız ağız kontağı kuruyorsunuz !!!
En az 6 ay arayla kedi ya da köpeğinizin ağız muayenesini yaptırın. Eğer veteriner hekiminiz gerekli görürse diş taşı temizliğini yaptırın. Bunun dışında özellikle yumuşak gıda ile beslenen petler, çene yapısında ya da diş yapısında problem olan petlerde yılda bir kez diş taşı temizliği gerekmektedir
– Yaşlı kedi ve Köpeklerde Diş Tedavileri Sırasında Yapılan Anestezi Riskli midir?
Yaşlı hastalarda hastanın anestezi öncesi kan check-up’ı yapılarak hastanın bireysel durumuna göre anestezik ilaç seçimi yapılır. Günümüzde en ileri yaştaki petlerde dahi güvenle kullanılacak anestezik ajanlar bulunmaktadır. Bu nedenle anestezi korkulacak bir durum değildir.
Bakteriler diş ve diş etinden kan dolaşımına geçerek büyük organlara ulaşır ve buralarda da enfeksiyona neden olur. En fazla etkilenen organlar akciğerler, kalp, böbrekler ve karaciğer’dir. Sinir sisteminin bir kısmı da bundan etkilenebilir. Bu enfeksiyonlar elbette erken dönemlerde tedavi edilebilirler. Ancak tedavi edilmedikleri takdirde bu organlarda ciddi hasarlara ve sonuçta ölüme neden olurlar.
Bu nedenlerden dolayı hangi yaşta olursa olsun kedi ve köpeklerde ağız ve diş bakımının yapılması hayati bir zorunluluktur.
– Diş taşı oluşmaması için Yapılması gerekenler nelerdir ?
Diş taşı oluşumunu en aza indirmek için köpeğinizin sert gıdalarla beslenmesi gerekir. Bunun en iyi ve kolay yolu kuru mamalardır. Ancak buna rağmen diş taşı oluşabilmektedir. Bu nedenle kuru mama dışında diş etinde kan dolaşımını sirküle etmek için hazırlanmış özel bisküvi ya da oyuncaklar ve diş ipleri mevcuttur. Bunları da kullanmak yararlı olacaktır. Yine evde ağız ve diş bakımının da yapılması çok önemlidir.
Başarı için Üç Adım
Kedi ve Köpeklerinizin de diş bakımına ihtiyacı vardır. Veteriner hekiminiz düzenli ve profesyonel bakımı sağlayacaktır. Ancak siz de evde bakım yapabilirsiniz. Veteriner Diş Birliği’nin pet sahiplerine önerdiği basit üç adımı takip edebilirsiniz:
– Diş Eti İltahabı Nedir ? Ne yapmalıyım ?
Peridontal hastalık petlerin dişlerinde plak oluşumu ile başlayan bir olayın son safhasıdır. Plak salya ve gıda birikintileri ile oluşmaya başlar işe bakteri de girer ve diş taşı olarak bilinen kitleler meydana gelir. Balteri, plak ve taşlar diş etlerini irkiltiye uğratırlar. Bu dönemde diş eti kırmızı renkte ve şiş durumdadır. Bu safhaya diş eti iltahaplanması- gingivitis adı verilmektedir.
Bu durumdaki diş eti zamanla dişten ayrılmaya başlar ve diş etlerinde cepler oluşur. Bu cepler gittikçe derinleşir ve daha çok bakterinin buralarda barınmasını sağlar. Bu bakteriler zaman içerisinde diş kökü ve çene kemiğine kadar ulaşır. Böylelikle diş etlerinin kanaması, dişin kaybı, ağız kokusu ve petiniz yemek yerken ağrıya neden olur. Bu da tam bir peridontal hastalıktır.
– Diş taşı ve diş eti iltahabı tedavi edilmezse ne olur?
Diş taşı temizliği ve diş eti iltahabı tedavi edilmediği takdirde bir sonraki aşaması peridontitis’dir. Bu durumda dişlerin dayanağı kalmadığı için boşta kalarak dişler sallanmaya ve dökülmeye başlar.