Konuşamayan evcil hayvanları doğru şekilde anlayabilirsek, beden dili ve davranış şekilleriyle iletişim kurabiliriz. İnsanlarla iletişime geçtiklerinde ise beden dilini davranış şekilleriyle biçimlendirerek isteklerini ve o anki ruhsal durumlarını ifade ederler. Köpeklerin beden dilini anlamak oldukça kolay olabilir fakat bu bedensel hareketler kolayca yanlış da yorumlanabilir. Köpekler duygularını beden dili ile ifade ederken kullandıkları en etkin organları kulak, kuyruk ve ağızdır. Neşeli, ürkek veya sinirli hallerine uygun olarak pozisyon alan bu bedensel dili ifade eden araçlar onun ruh halini kolayca anlatır.
Bazen bu beden dilinin yanlış yorumlanması da söz konusudur. Mesela, uzun tüylü olan köpek ırklarında göz, ağız ve kulaklar aşırı miktarda tüylerle kaplı olduğundan diğer köpekler tarafından yüz ifadeleri kolay kolay görülmez. Dolayısıyla bu durum diğer köpeklerle iletişiminde zorluklar çıkarabildiği gibi sizin de köpeğinizi anlamanızı güçleştirecektir. Bazı köpeklerin kesilen kulakları da beden dilini anlamanızı zorlaştıran bir diğer unsurdur. Kulakların kesik ve dik durması, onun bir yere odaklandığını ve dikkat kesildiğini sanarak yanılabilirsiniz. Saf ırklarla melez ırklar arasında beden dili ifadeleri farklı olup, saf ırklarda daha anlaşılır biçimde olduğu sabittir. Köpek mutlu olduğunda; sarkık olan kulaklar, dikkat kesildiği anlarda havaya dikilir. Kuyrukları kulaklar ile birlikte havaya kalkık ise bakışlar diğer köpeğe veya herhangi bir şeye odaklanmıştır. Sinirlendiği anlarda kulakların arkaya doğru yatar. Dişlerini gösterirken, dudaklardaki titremeler rahatlıkla gözlenebilir. Korktuğu zamanlarda da kulaklar arkaya yatıktır ve kuyruk arka bacakların arasına kıstırılmış olarak durur. Tüm bunlara karşın kulakların yatık pozisyonu, sinirlilik ve korku durumlarında yanıltıcı da olabilir. Bu nedenle köpeğin bedensel hareketleri çok dikkatli bir şekilde izlenmeli ve ona göre yorumlanmalıdır. Buna başka bir örnek olarak da; köpeğiniz başka bir köpeğin yanında, üstünlük gösteren bedensel hareket olarak kulaklarını ve kuyruğunu yukarı kaldırabilir. Bunun sonucunda da genellikle diğer köpek geri çekilmiş ve uysal vaziyettedir. Gözlerini başka yere yönlendirmiş, kulakları ve kuyruğu aşağıdadır. Sokak köpeklerinde daha sık görülen buna benzer tavır ve davranışlar, köpekler birbiriyle oynarken veya sizinle ilgilenirken de görülebilir. Köpeğinizi tanımak, eğitmek ve onunla anlaşabilmek için birçok fazla uğraş vermeniz gerekebilir. Belki de başlangıçta yanlış anlamalar olabilecektir. Biraz dikkatli olursanız yapacağınız gözlemler köpeğinizi veya yabancı bir köpeği anlayabilmeniz için yeterli olacaktır. Tam olarak huyunu bilmediğiniz bir köpeğe yaklaşırken tedbirli davranmalısınız. Çok uysal görünmesine karşın kendisine dokunulmasını istemeyen ve tepki gösteren birçok köpeklerle de karşılaşabilirsiniz. Köpeğinizin eğitimini tam olarak yerine getirmek sorumlu bir köpek sahibi olmanın bir parçasıdır. Onu eğitmek ve bakımını üstlenmek, peşinizde saatlerce koşması veya size eğlendirmesi, soytarılık yapması demek değildir. Önemli olan sizinle köpeğiniz arasında özel bir ilişkinin başlamasıdır. Köpeklerde davranış sorunlarının çözülmesinde en önemli konu ona göstermiş olduğunuz sabır ve sevgidir. Bunları uygulayabilmek için mutlak olarak hayata köpeğinizin gözleriyle bakabilmek ve onunla aynı dilde anlaşabilmektir. Köpek vücut dilini anlayabilmeniz için aşağıda yazılı olan maddeleri mutlaka incelemelisiniz.
1- Ben ne dersem o olur davranışı
Ağızları genelde kapalıdır veya hafif açık olabilir. Gözlerin bakışı bir noktada sabittir. Baş-çene yukarda ve kulaklar diktir. Gövde uzun ve gergindir. Boyundaki yele tüyleri kabarık olabilir. Kuyruk çubuk gibi sert ve düz veya vücudun arkasına doğru kıvrık olabilir. Köpek homurdanma ve hırlama sesleri çıkarabilir. Geç kalınmadıysa küçükken ciddi bir eğitimden geçeceksiniz ya da onun kuralları ile yaşamayı öğreneceksiniz. Onunla yaşayabilmek için ciddi bir sabır ve iradeye ihtiyaç vardır.
2- Çok korkuyorum davranışı
Baş öne eğik, kulaklar aşağıda ve düzdür. Gözleri kısıktır ve karşısındaki köpek ile göz temasından kaçar. Ağız dişleri gösterecek şekilde açık ve geriye doğrudur. Bazen dizler bükülmüş olabileceği gibi aşırı korku durumlarında titreyebilir. Kuyruk bacakların arasına kıvrılmıştır. Patiler terlidir. İdrar sızdırabilir. Daha çok sokakta yaşayan köpeklerde görülen bir durumdur.
3- Sinirliyim yaklaşma davranışı
Kulaklar geriye doğru çekiktir. Gözler bir noktada sabitlenmiştir. Ağız dişler görünecek şekilde geriye doğru çekiktir. Hırıltılar çıkarabilir. Vücut yüksek ve gergindir. Boyun tüyleri de kabarmıştır. Kuyruk dik ve kabarıktır. Köpek hırlar veya yüksek sesle havlar. İyi eğitilememiş ve sosyalleştirilmemiş köpeklere özgü bir davranış biçimidir. Evde ve sokakta yaşayan köpeklerde görülebilir. Bu tür köpekler çoğunlukla mutsuzdur.
4- Çok endişeleniyorum davranışı
Kulaklar bazen dik durur ve hareket edebilir. Gözler yarı açık, baş ise başka yöne dönüktür. Ağız kapalı da olsa dişler hafif görünür. Patiler terli, vücut gergin ve hafif alçaktır. Kuyruk biraz sarkık olabilir. Belki biraz sızlanabilir. Yavru köpeklerde daha sık rastlanabilen bir beden dilidir.
5- Çok merak ettim davranışı
Kulaklar dik, yüz anlamlı ve aşırı dikkat kesilmiştir ama yüz ifadesinde mutluluk görülür. Ağız ve gözler açık durumdadır. Vücut rahat, kuyruk dik ve sallantılıdır. Köpek hırıltılı sesler çıkartabilir. Daha ziyade evde yaşayan köpekler ile bütün yavru köpeklerde rahatlıkla gözlenen bir beden dilidir.
6- Mutluluktan yerimde duramıyorum davranışı
Kulaklar dik, gözler açık ve rahattır. Heyecanlanmış, nefes nefesedir ve ağzı açıktır. Vücut oldukça hareketli olup, sürekli bir sağa bir sola atlar ve yerinde duramaz. Kuyruk oldukça hareketlidir. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve tüm yavru köpeklerde rahatlıkla gözlenen bir beden dilidir.
7- Ben çok sakin ve uysalım davranışı
Kulaklar aşağıya doğru bükülmüş, gözler ise hafif kısık bakar. Ağız açık ve yüzde bir mutluluk ifadesi vardır. Diğer köpekle veya insanlara başını sürter ve yalar. Sırt üstü yere yatmış ve patiler göğüs hizasından yukarıya doğrudur. Daha çok evde yaşayan köpeklerde ve sokakta yaşayıp da bir çeteye mensup olmayan köpeklerde gözlenen beden dilidir