Düzeltmeler uygulamak ( ” cezalandırmanın ” kibarcası ) yerine , yanlış davranışına başlamadan önce köpek yeniden yönlendirilmeli ya da engellenmelidir . Tansiyonun arttığı , uyarı işaretlerinin ortaya çıktığı anda köpek ya engellenmeli , ya da daha uygun bir davranışa yönlendirilmelidir . Köpeğin engellenmesi isminin çağrılması şeklinde yapılabilir .
Köpeğinizin dikkatinin dağılma ve heyecanlanma seviyelerine dikkat edilmelidir . Aşırı uyarılma hali , onun bir şeyler öğrenmesine engel olacaktır . Kaosun içine atlayıp işi şansa bırakmak yerine , zaman ayırarak yoğun çeldiriciler arasında çalışmayı tercih edilmelidir .
İşe yaraması için engelleyici hareketlerin , köpeğin problem davranışından önce başlaması gereklidir . Havlama konusunu ele alalım ; köpek bir kere havlamaya başlayıp , giderek çılğına dönerse , dikkatini havladığı şeyden çekip ona bir şeyler öğretmeyi başarmanız mümkün olmayacaktır . Hele de kafasını bir şeye ciddi olarak takan bir köpeğe ciddi cezalandırma uygulasanız bile havlamayı kesmek kolay olmayacaktır . Bu tıpkı çok sinirlenmiş bir insana aklını başına toplamayı tavsiye etmek gibidir . Kafasının tası atan bir adam mantıklı düşünme durumunda değildir , sizi dinleyemez , aklını başına kolay toplayamaz .
Bunun yerine havlamaya neden olabilecek şeye dikkat etmeye başlamanız ve köpek daha havlamayı düşünmeden onu engellemeniz gerekir . İstenmeyen davranışın ortaya çıkmasını engellemek için köpeğinizi yatmaya başlamadan o ortamdan uzaklaştırabilirsiniz . Hedefiniz , köpeğinizin istenmeyen davranışı sergileyeceği ortamdan uzaklaştırmaktır , ona bu durumdayken eğitim vermeye çalışmanız mantıklı olamaz . Tüm yapıcı ve uzun ömürlü eğitim yöntemlerinde de olduğu gibi , köpeğin başarılı olabilmesi için küçük basit adımlar atarak işe başlamakta yarar vardır .
Köpeğinizin ne yapmasını istediğinize dair kafasınızda bir plan oluşturduğunuzda bunu bir yere yazmanız ve notlara zaman zaman başvurmanız önemlidir . Aniden ortaya çıkabilecek köpeğinizi ödüllendirme fırsatlarında kullanabilmek için elinizin altında ödül yiyeceklerinin bulunmasına dikkat edin . Alternatif davranış karmaşıksa bir kaç adıma bölerek köpeğinize öğretme yoluna gidin ve sık sık egzersiz yapın . Her şeyi basitleştirmeye gayret etmek gerekir ki bu köpeğinizin öğrenimi hızlandırak önemli bir etkendir.
Yeni Modeller Oluşturmak
İstenmeyen davranışı durdurmayı ve köpeğinizin yeni bir davranış biçimini geliştirmesini istiyorsanız , sadece yeni konuda eğitmek için bir plan oluşturmanız yeterli değildir . Yeni eğitimini sürdürürken köpeğinizin eski davranışını tekrarlamamasını sağlamanız da gerekmektedir . Yeni davranış kalıbını oturtmak köpekler için kolay değildir , onların da tıpkı bizim olduğu gibi , alışkanlıkları vardır . Ve izin verildiği sürece bu alışkanlıklarını yinelemeye meyillidirler .
Tekrarlama
Bir davranış kalıbını değiştirirken hatırlanması gereken en önemli şey , yeni modeli defalarca yinelemek ve köpeği sürekli olarak ödüllendirmektir . Bu koşullarda çalıştığı zaman köpek yeni modeli benimseyerek kendi davranış kalıbı haline getirir . Bu arada , ulaşmaya çalıştığınız noktaya daha hızlı gitmek için , köpeğin ara sıra eski davranışını sergilemesine izin vermeyerek onu engellemeniz gerekecektir . İnsanların üzerine sıçramasına engel olmak için kayışının üzerine basmak tek başına ona oturmayı öğretmek için yeterli değildir . Ama köpeğin seçeneklerini azaltacak , oturma pozisyonunu almasını daha kolaylaştıracaktır . Çünkü ödüllendirilen tek davranış budur .
Bir Parça Engelleme
Köpeklerle daha uzun süre çalıştıkça eğitimin büyük bir bölümünün aslında terbiye etmek olduğunu görürsünüz . Bir köpeği yetiştirirken ve eğitirken en büyük yardımcılarınızın kapılar , kafesler , çitler olduğu ortaya çıkar . Bunlar köpeğe koltuğu kemirmemesini ya da halının üzerine çişini yapmamasını öğretmezler ama istenmeyen davranışların kötü alışkanlıklara dönüşmesini engelleyebilir . Bir köpeğin çevresini kontrol altında turmak , seçeneklerini kısıtlama yoluyla doğru davranmasını sağlamaya yardımcı olur .
Köpeğin doğru davranışlarına yoğunlaşıp , yanlış davranışlarını göz ardı ederseniz sonuca ulaşmanız kolaylaşır . Köpekler kendilerine ilgi gösterilmesinden hoşlanan , sosyal canlılardır . Öyle ki ortadan kaldırmaya uğraştığınız yanlış davranışlarına gösterilen aşırı tepki bile onları bu davranışı tekrarlamaya cesaretlendirebilir .
Örneğin , bahçede oynamayı seven köpeğinin bahçeden dışarıya çıkmamasını isteyen bir sahip için parmaklıklar terbiye araçlarıdır . Evinize bir misafir geldiğinde , köpeğinize henüz oturmayı öğretemediyseniz , onu bir odaya kapatmanız , misafirin üzerine atlamasından ya da açılan kapıdan sokağa fırlamasından daha iyi bir terbiye yöntemidir .
Uyarıların Mantıklı Bir Nedeni Vardır
Bir köpeği hırladığı için fiziksel olarak cezalandırırsanız , belki hırlamaktan vazgeçer ama bir kademe ileri giderek ısırmaya başlayabilir . Bu köpeği daha tehlikeli bir hale getirmiş olursunuz . Çünkü artık duyduğu rahatsızlığı hırlayarak insanlara belli etmemektedir , artık doğrudan ısırmaktadır . İşin özü başarılı bir ısırıcı yaratmış olduğunuzdur . Köpekler hırlamalarıyla bizi duydukları rahatsızlık konusunda uyarırlar ; bu uyarı rahatsızlık duydukları kişi ya da köpek uzaklaşamazsa sorun çıkacağı hakkındadır . Uyarıyı cezalandırmanın hiç bir anlamı olamaz . Köpeğin başka köpekler ya da insanlarla karşılaştığında hissettiklerini değiştirmeyi amaçlamalıyız , onun ısırma konusundaki uyarısını değil . Bu doğanın bize , köpeğin bir problemi olduğunu bilmemizi sağlama yoludur . Bu uyarı , problemi anlayıp çözümünü ( örneğin köpeğe diğer köpeklerle ve insanlarla iyi ilişkiler kurmayı öğretmek ) , köpek kimseyi ısırmadan bulmak için bize zaman kazandırır .