Hastalık etkeni nedir ?
*Borreliosis (Lyme Hastalığı) Ixodes cinsi kenelerin bulaştırdığı Borrelia bakterileri tarafından oluşturulan multi-sistemik (pek çok organ sistemini etkileyen) zoonoz bir hastalıktır.Hastalık etkeni Borrelia burgdorferi dir.
*İnsanlarda ve köpeklerde eklem, deri lezyonları ve diğer organ bozukluklarına neden olur.
*İlk defa 1984 yılında Amerika’da köpeklerde rastlanmıştır. Türkiye’de rastlandığı hakkında bir bilgi yoktur.
Hastalık nasıl bulaşır ?
*Hastalık direkt olarak bulaşmaz. Köpek üzerindeki kenelerin diger köpeklere gelip deri üzerinde beslenmeleri ile indirekt olarak bulaşır.
*Lyme hastalığının insanlar arasındaki bulaşma riski, bireyin keneler tarafından ısırılmasına bağlıdır.
Hastalık nasıl gelişir ?
*Hastalık taşıyan kenenin ısırması; hiç bir hastalık semptomu ortaya çıkartmayacağı gibi ilk semptomlar bir kaç ay sonrada ortaya çıkabilir. Ayrıca enfekte olan köpeklerin çok az bir bölümü klinik semptom gösterirler.
Hastalığın belirtileri nelerdir ?
*Hastalık genelde köpeklerde hemen semptom göstermez. Bununla birlikte ilerlemiş vakalarda aşağıdaki semptomlar görülebilir.
*Köpeklerdeki en yaygın Lyme hastalığı semptomu birden çok eklemde görülen arthiritis tablosudur. Eklemler şiş ve ağrılıdır, palpasyonda ısı artışı görülür. Topallık genelde tek bir eklemde bazen de bir kaç eklemde görülür ve bir kaç gün içinde kaybolur.İştahsızlık, patolojik uyku hali, hareket etmekte isteksizlik görülür.Bazı olaylarda beden ısısındada bir artış görülebilir.(39.5 C)
Nasıl önlem alabiliriz ?
*Köpekleri kenelerin bol olabileceği ortamlardan uzak tutmak gerekir. Bu hastalığa karşı kullanılabilecek aşı artık ülkemizde bulunmaktadır. Her yıl düzenli olarak kullanılması en iyi korunma yöntemi olacaktır.
*Hastalığın en çok görüldüğü zamanlar Mayıs ve Kasım aylarıdır. Bu nedenle bu aylarda kene mücadelesi çok önemlidir.
Tedavi ;
*Tetrasiklin,penisilin ve eritromisin gibi antibiyotikler kullanılır.
Sonuç;
*Köpekler hastalığa insanlar ve kedilerden daha kolay yakalanırlar. Ayrıca dışarda yaşayan köpekler evde yaşayan köpeklere göre daha fazla risk altındadırlar.
*Bu hastalıkla mücadele edebilmek için kenelerle olan savaşı bilinçli ve inatçı bir şekilde sürdürmek gerekir. Köpekleri sık sık pire ve kene taramasından geçirip doğru zamanlarda ilaçlama yapılmalıdır.
*Hastalığın hayvanlarla yayılmasını önlemede en etkin yol hayvanların aşılanmasıdır. Bu şekilde hastalık etkeninin biyolojik yaşam döngüsü kesintiye uğratılır. 12 haftalıktan itibaren her yaştaki köpek Biocan B isimli aşı ile aşılanarak hem kendisi hem de sahibi korunmuş olur.