Köpeklerde orta kulak iltihabı kedilere oranla çok daha sık karşılaşılan sorunlardan biri. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen orta kulak mukozasının ve kulak zarının yangısı durumuna ortak kulak iltihabı (otisis media)adı veriliyor. Köpeklerde orta kulak iltihabı oluşumunun en yaygın sebebi yaralanmalar. Özellikle de mevsimsel olarak ortaya çıkan pisi otu köpeklerin kulağına kaçarak bu hastalığa sebebiyet verebiliyor.
Köpeklerde orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?
Orta kulak iltihabı yaralanmalar ya da pisi otu kaçması gibi nedenlerle genellikle tek kulakta gelişir. Ancak ileri yaşlarda olan köpeklerde her iki kulakta ve kronik şekilde gelişebilme olasılığı da vardır. Köpeklerde orta kulak iltihabı belirtileri şunlardır;
Köpeğin kafasını eğik tutması
Ağrı sebebiyle kulağına dokundurtmak istememesi
Kulaktan kötü kokulu iltihaplı akıntı gelmesi (bu durum hastalığın ilerlediğinin de göstergesidir)
İştahsızlık, halsizlik, neşesizlik ve ateş yükselmesi
Denge kaybı, etrafa ilgide azalma (kronikleşen orta kulak iltihabı neticesinde duyma kayıpları olması köpeğin etrafa gösterdiği ilgiyi azaltır. Ayrıca hasar gören kulak nedeniyle dengede bozulmalar gözlemlenir)
Pisi otlarına karşı çok dikkatli olmak gerekiyor
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi köpeklerde orta kulak iltihabı en çok pisi otu kaçmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla köpeği gezdirirken pisi otu olan yerlere yaklaşmasını olabildiğince engellemek, pisi otu mevsiminde (ilkbahar-yaz) köpeği dolaştırdıktan sonra eve gelince taramak pisi otlarına karşı alınabilecek en etkili yöntemler. Pisi otunun zararları yazımıza göz atarak bu konuda daha kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Tedavi
Köpeğinizde yukarıdaki listede saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçını gözlemliyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Aksi takdirde hastalık ilerleyebilir ve kronikleşerek köpeğin sağlığı açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir. Veteriner hekim köpeğin kulaklarını muayene ederek öncelikle varsa hastalığın tanısı koyacak, şayet pisi otuna bağlı ise öncelikle pisi otunu kulaktan çıkartma yoluna gidecektir. Ardından antibiyotik tedavisi uygulayarak kulaklardaki enfeksiyonu kurutacaktır. Bu arada pisi otu vakalarında mutlaka kulak zarında yırtılma olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekir.