+90 554 112 84 84 egitmen@istanbulkopekegitmeni.com

Yavru Köpeğin İlk Haftaları

#YavruKöpeğinİlkHaftaları

Yavru bir köpeğin bakımını üstlenmek , çoğu zaman insanları henüz ebeveyn olmuş gibi heyecanlı hissettirir . Her tarafın iyi niyetli tavsiyeler yağar . Bu tavsiyeler bazen yararlı olur , bazen şüphe uyandırır , çoğu zaman da kafa karıştırır ve yanlıştır . Bunlar sizde tereddüt yaratmasına izin vermeyin , sabırlı ve sakin olun .

Yavru Köpeğin İsteklerine Cevab Vermek :

Evet , bir köpeğin başından itibaren eğitilmeye ihtiyacı vardır . Bu nedenle köpeğinizin hayatında sadece oyun yer almayacaktır . İlk olarak açık komutlarla başlayın . ” Bana gel ! ” veya ” Yanımda ! ” komutlarını köpeğiniz çok çabuk öğrenebilir . Küçük dostunuzun hayatı boyunca neşe içinde ve isteyerek öğrenmesi için ona başından itibaren itaatin ve çalışmanın ; eğlence , oyun ve birçok ödül anlamına geldiğini göstermeye çalışın . Onu ödüllendirin . Egzersizleri kolay yapabildiğinde ve baskı yerine taktir edildiğini hissettiğinde isteklerinizi neşeyle yerine getirecektir . Genç köpeğinizi yormayın , ondan başarabileceği kadarını talep edin . 15 haftalık bir yavru köpek ” Yerine ! ” komutu ile yerinde yatmak zorunda değildir . Bunu henüz yapamaz ; ne de olsa oyuna çok düşkün olduğu yaşlardadır ve dikkati çok çabuk dağılabilir . Basit bir ” Yerleş !” komutunu yerine getirebiliyorsa bu gurur duyulacak bir şeydir ! ” Yerine ! ” komutunu da aynı titizlikle yerine getirmesine ramak kalmıştır . Çünkü özellikle yavru köpekler için şu geçerlidir : Küçük adımlar büyük başarılar getirir , büyük adımlarsa başarısızlıklar ! Bu strateji için açık komutlar idealdir . Temeli ne kadar sağlamlaştırırsanız , köpeğinize kapalı komutları yerine getirirken bir o kadar kolaylık sağlamış olacaksınız . Peki , köpeğiniz neyi nezaman öğrenmeli ?

8 ile 10 Hafta Arası :

Bu dönemde yavru köpek çevresini ve insanları tanır . Onunla sıkça oynayın . İsmini tekrarlayarak kendisini çağırın ve bunu ” Bana Gel !” komutuyla yapın . Bu şekilde ilk açık komutun çalışmasını gerçekleştirmiş olursunuz . Köpeğinize çok yüklenmeden farklı komutları oyuna dahil edebilirsiniz . Basit ama başarılı bir ” Yanımda !! ” komutundan sonra ” Yat ” ve ” Yerleş ! ” komutlarına da sırayla geçiş yapabilirsiniz . Kural komutları olarak adlandırılan ” Hayır ! ” ” Hey ! ” ve ” Bitti !” komutlarıyla da köpeğiniz böylece tanışır .

Alıştırma Önerisi :

Başarılarının tümünü , sevdiği bir mama veya başka küçük bir ödülle onaylayın . Üç ” Yat ! ” komutunu başarıyla uygulanması tamamen yeterlidir . Ancak komutları birbirine bağlayarak karmaşık hale getirmeyin çünkü bu yavruyu zorlar .

11 ile 16 Hafta Arası :

İnsan ile köpek arasındaki bağı , oyun ve eğlence daha da güçlendirir . Köpeğinizle biraz daha uzun süre çalışarak , ona dayanıklılık ve konsantrasyon kazandırın . Her küçük başarıyı sevinçle onaylayın . Gezintilerinizde ister tasmasının ipi takılı olsun ister olmasın mutlaka ” Yanımda ! ” komutunu kullanmaya başlayın .

İlk Gezintiler :

Yavru köpek büyük dünyayı keşfetmeden önce , evinizi ve bahçenizi tanımalıdır . Ancak evde kendini gerçekten güvende hissettiğinde , dışarı çıkarmalıdır . Birlikte gerçekleştireceğiniz ilk yürüyüşlerinizin süresini yavaşça arttırın , bu şekilde ufaklığın fazla yorulmasını engellersiniz . Yavru veya genç köpek , minik ayakları kendisini taşımayı sürdürene kadar yürümeye devaqm edecektir ; sürekli sürüsünün yanında yer almak istediğini unutmayın . Zorlanmaya başladığında yürümeye isteği azalır veya tamamen yok olur ; bu da elbette komut öğretme çalışmasını oldukça zorlaştırır .

Arabayla Gezinti :

Arabayla yapılan yolculuklar sırasında köpeğiniz sadece kafes içinde güvenli olacaktır . İlk zamanlar köpeğinizle kısa mesafeli yolculuklar yapın . Bol yeşil alana sahip ve ipi tasmasına takmadan arabadan indirebileceğiniz yerleri tercih edin . Gitmek istediğiniz noktaya ulaşınca , köpeğinizi övün , mama verin ve onu arabadan kucaklayarak çıkarın . Onunla oynayın . Onu ” Bana Gel ! ” komutu ile çağırın

ve geldiğinde yeniden ödüllendirin . Bir kaç kilomatrelik bir yolculuğa çıkın , bu sayede çevreyi tanımaya başlar . Minik dostunuzun arabayla yapılan yolculukları , oyun ve eğlenceyle bağdaştırmasını sağlayın .

Veterinerde :

Yavruyu veterinerle bir sonraki aşı randevusundan önce tanıştırın . Veterinerde her yeri koklayabilir , her şeye bakabilir ve rahatlamış olarak eve dönebilir . Orada bile , ” Bana Gel ! ” komutunu çalışın Veteriner kliniğinin neredeyse boş olduğu bir saatte gidin ki ufaklık korku içinde olan türdeşlerini görmesin . Ciddi bir sorun yaşamadan gerçekleştirilen veteriner ziyaretinden sonra siz de daha rahat ve huzurlu olursunuz ve ona , ” Bak , korkulacak bir şey yok ” mesajını verebilirsiniz .

Yalnız Kalmak :

Yavru köpeğinizi şimdiden kısa süreliğine yalnız kalmaya alıştırın . Onunla oynayıp , yorulmasını sağladıktan sonra odadan çıkın ve odanın kapısını arkanızdan kapatın . Yanından ayrılıp , yanına dönerken onunla konuşmayın . Yavru köpek bir oyuncak veya bir diş kemiğiyle oynamaya daldığında , belki de gittiğinizin farkına bile varmamış olacaktır .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

Hemen Arayın