Sizinle yaşamaya başlamasıyla birlikte yavru köpeğin hayatında yeni bir dönem başlar. Birlikte geçireceğiniz yaşamınıza en iyi şekilde hazırlanmış olmanız , ilk günlerinizi kolaylaştıracaktır . Genç köpekler enerji doludur ve çok meraklıdırlar . Ancak bizim dünyamızın içerdiği tehlike ve riskleri tam olarak kestiremezler . Bu nedenle , ilk haftalar ve aylarda tüm dikkatimizi vererek , sorumluluk bilinciyle köpeğimizin yanında olmalıyız . İlk aylar gelişimi sorunsuzca ilerlerse , siz de bir o kadar uzun süre sağlıklı bir köpekle mutlu bir yaşam sürersiniz.
1 ) Özleme Karşı Önlem Almak : Yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce gerçekleştireceğiniz son ziyaretinizde , ona evinizden getireceğiniz bir battaniyeyi hediye edebilirsiniz . Böylece battaniyeye alışacak ve yeni evine gelip , bu battaniyenin üzerinde yattığında , alıştığı koku sayesinde özlemini gidermesine yardımcı olacaksınız .
2 ) Temel Donanımlar : Edineceğiniz yavru köpek en az sekiz haftalıktır ve bağırsak solucanı gibi enfeksiyonlara karşı gerekli tedavileriyle ilk aşıları yapılmış olmalıdır . Eve geldiğinde küçük bir yavrunun ihtiyacı olan herşeyi bulması gerekmektedir ; Buna uyuyacağı yer , mama , mama ve su kapları , oyuncaklar , diş kaşıma aletleri , tasma dahildir .
3 ) Güvenlik : Evinizi ve bahçenizi yavru köpeğe uygun şekilde güvenli hale getirin . Merdivenleri tırabzanla kapatın , bodrum kapısını kapalı tutun , zehirli veya tehlikeli olabilecek her şeyi yavru köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırın . Önceden sizinle birlikte yaşamaya başlamış bir köpeğiniz veya kediniz varsa , yeni edindiğiniz yavru köpekle gözetim altındayken bir araya gelmelerine izin verin .
4 ) Alıştırma : Ufaklığın yeni evini sakin şekilde keşfetmesine izin verin , öncelikle sadece kendi kulubesini veya yatacağı yerin bulunduğu odayı incelemeli . İlk günlerde , evi ve bahçeyi incelemesi yeterli olucaktır . Yavru köpek , ismi sürekli tekrarlanarak adına alıştırılmalıdır . Tüm aile bireylerini tanıması ve onları yeni sürüsü olarak kabul etmesi çok önemlidir . İlk günler aceleci davranarak tüm akraba ve arkadaşlarınızı davet etmemelisiniz ; hepsiyle zamanla tanışmalıdır .
5 ) Evin Temizliği : Yavru köpeğinizi uyuduktan , oynadıktan ve yemek yedikten sonra , kısa süreliğinede olsa hava alması için dışarı çıkarın . Yavruların sıkça tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi büyük önem taşır . Gerektiğinde çalar saati kurun ve her 20 dakikada bir onu dışarı çıkarın . Dışarıda giderdiği her tuvalet ihtiyacından sonra kendisini övün ve ona sevdiği bir mamayı ödül olarak verin .Şayet bahçeniz varsa , onu kucağınıza alarak dışarı çıkarmayın , sizi takip ederek bahçeye çıkmasını sağlayın . Köpeğinizi sadece merdivenlerde kucağınızda taşıyın . Kendisi yürümelidir . Bu sayede ilerleyen zamanlarda , tuvaletinin geldiğini kapıya doğru yürüdüğünde anlarsınız . Özellikle ilk günlerde tuvaleti geldiğinde acele etmek gerekir . Buna rağmen bir kazayla karşılaşabilirsiniz . Böyle durumlarda köpeğinize kızmayın .
6 ) Dinlenmek : Yavru köpeğinizle sıkça oynayın , ancak dinlenmesi için molalar vermeye özen gösterin . Hala fazlasıyla uykuya ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu ve uzun oyunların onu yoracağını varsa çocuklarınızada açıklayın . Yavru köpeğiniz dinlenmekte zorluk çekiyorsa , tüm ailenin dinlenmeye çekilmesini isteyebilirsiniz . Belki çocuklarınız odaya çekildiğinde , köpeğiniz de kaçırılmayacak bir olay olmadığını anlar ve rahatlamış bir şekilde dinlenir veya uyur . Yavru köpeğin uyku sırasında uyandırılmaması çok önemlidir . Ne kadar çok uyandırılırsa , zamanla o kadar huzursuz veya aksi bir köpeğe dönüşebilir .
7 ) Hareket : Ölçülü hareketler yavru köpeğinizin eklemlerini korur ; aynı zamanda hastalıklar da önlenmiş olur . İlk beş ve altıncı haftalarda yürüyüşleri şu şekilde planlarsanız köpeğinizi zorlamamış olursunuz : Doğduktan sonraki her bir hafta için bir dakika . 16 haftalık olduğundaysa bu , günde bir kaç kez , 16 dakika anlamına gelir . Altı aylıkken bu süre 45 dakikaya çıkartılır ve daha sonra bu süre arttırılır . Köpeğinizi on iki aylık olmadan koşuya veya bisikletle gezintiye çıkarmayın . Yüksek yerlerden atlamasına izin vermeyin . Merdiven çıkarken onu kucağınıza alın ve gögüs tasmasını takarak gezdirin .