Her canli gibi köpeklerin de özel bir bakima ihtiyaçlari vardir. Bu özel bakimlari yapilamayan köpekler sonradan giderilmesi imkansiz bazi saglik problemleri ile mücadele etmek zorunda kalabilirler. Eger bir köpek almayi düsünüyorsaniz veya zaten köpek sahibi iseniz, köpeginizin saglikli bir yasam sürdürmesi için sayisi pek fazla olmayan ve aliskanlik haline getirdiginizde size de çok kolay gelecek birkaç basit uygulama ile bakimini daha rahatlikla yapabilirsiniz.
Bu arada sokak köpekleri nasil saglikli kalabiliyor gibi sorular da aklimiza gelebilir. Unutmayalim ki sokakta dogan yirmi köpekten doga sartlarina uyum gösterip hastaliklardan kurtulabilen ve bir de üstüne üstlük itlafçilara teslim olmayan ancak biri veya ikisidir saglam -saglikli degil- olarak görebildiklerimiz. Köpek bakimini kronolojik bir siralamayla vermeye çalisacagiz.
0-30. GÜN :
Bu dönemde yavrunun gerekli tüm bakimini anne yerine getireceginden, sizin anneye sicak ve temiz bir yuva ile kalsiyumdan zengin kaliteli gidalar sunmaktan baska yapabileceginiz bir sey yoktur. Yavrular üç haftalik olduklarinda ilk parazit kontrolleri yapilmali ve meme emerken anneye zarar vermemesi için tirnaklari kisaltilmalidir. Yavrular yikanmamali, kuru sampuanlarla temizlenmelidir. Bu dönem içerisinde kuyrugu kesilecek irklarin kuyruklari kesilebilir
30.GÜN-16.HAFTA :
Bu dönem yogun olarak asilamalar ile geçecektir. Veteriner Hekimin uygun görecegi tarihlerde 6-8 haftaliktan baslamak üzere çesitli hastaliklara karsi yavru köpekler asilanirlar. asilama programina baslamadan önce paraziter mücadele yine Veteriner Hekimin kontrolünde yapilacaktir. Yavrularin yaklasik 45. günden itibaren anne sütünden kesildikleri bu dönemde köpeginize yiyeceklerini 3-4 ögünde vermelisiniz. Burada köpeginize uygulanacak gida rejimi konusunda Veteriner Hekim’inize danismanizda fayda vardir. Yavru köpegin egitimine de bu dönemde baslamalisiniz. Egitim konusunda ne kadar basarili olabileceginizi ona çisini ve kakasini nereye yapabilecegini ögreterek görebilirsiniz.
4.-6. AY :
Bu iki aylik sürede köpeginizin süt disleri dökülüp yerine kalici disleri gelecektir. Dis bakimina baslamaniz ve köpeginizin dislerini fairçalatmasina alistirmaniz için en uygun dönemdir. Her gün tüylerin firçalanmasina ve yirmi günde bir Veteriner Hekiminizin de uygun görecegi bir sampuanla yikanmasina baslanmalidir. Köpeginizi yikarken kulaklarini vazelinli bir pamukla kapatmali, yikama islemi bittikten sonra iyice kurulamali ve firçalamalisiniz. Her banyodan sonra kulaklar antiseptikli kulak yikama solusyonu ile temizlenmelidir. Köpeginiz alti aylik oluncaya kadar günde üç ögün gida yemelidir.
6.-12.AY :
Bu dönemde köpeginizin ögünlerini ikiye düsürebilirsiniz, disleri tamamlandi diye kemik -özellikle de tavuk kemigi- vermekten kaçinin. Günde iki kez de tuvalet ve oyun amaçli disariya çikarmalisiniz. Disiler ilk kizginlik kanamalarini bu dönem içerisinde gösterirler. Erkeklerde ise çiftlesme davranislari çoktan baslamistir. Bu içgüdüsel davranislarindan dolayi onlara kötü davranmayin, olayi önemsemeyin, baska oyunlara yöneltin.
12.AY ve SONRASI :
Artik köpeginiz büyük oranda vücut gelisimini tamamlamistir. Günde bir ögün yemek yeterli olmakla birlikte günlük tüketmesi gereken mama miktarini, sabah aksam olmak üzere iki seferde verebilirsiniz. Bir yas ve sonrasi köpeklerin bakimlari ise su sekilde olmalidir.
GÜNLÜK BAKIM :
Günde bir-iki ögün yemek verilir. Kemik vermekten kaçinmalidir. Günde iki kez disari çikartilir. Her gün tüy yapisina uygun bir firça ile firçalanmalidir.
HAFTALIK BAKIM:
Haftada iki kez disleri firçalanir, kulaklari antiseptikli yikama solusyonu ile temizlenir, gözlerine 1-2 kez göz bakim losyonu damlatilir.
AYLIK BAKIM :
Ayda bir kez uygun bir köpek sampuani ile yikanabilir, fazla uzamis tüyleri düzelttirilebilir, tirnaklari kisaltilabilir.
ALTI AYLIK BAKIM :
Her dört-alti ayda bir iç ve dis parazit mücadelesi veya gaita muayenesi yapilir. Tüy uzamasinin durumuna göre dört-alti ayda bir tras edilmeli, kulaklari ve anal keseleri deneyimli bir kisi tarafindan temizlenmelidir.
YILLIK BAKIM :
Yilda bir kez Veteriner Hekimin uygun görecegi karma ve kuduz asilari ile genel muayenesi yapilmalidir. Bu tür bakimlarin disinda köpeginizde istahsizlik, kilo kaybi, kusma, ishal, deri problemleri, öksürme veya davranis bozukluklari gözlemlediginizde derhal Veteriner Hekim’e basvurmalisiniz.